November 2006

Arkiv

2006-11-30

Repade igår inför den stundande kyrkokonserten tillsammans med ett gäng fantastiska musikanter. Det är oerhört glädjande o värmande. Egna sånger fick nytt liv som det heter o lite Thåström fick vacker skrud o en del Lundell som jag aldrig gjort blev intressant o Dan Anderssons ande svävade en stund över Fryshusets gistna cementkropp. Musik musik musik! O allt på svenska av en ren slump eller kanske inte alls. Men när jag valde sånger till konserten - o det var många inledningsvis - blev det blott svenska. Ärad vare den svenska poesin! Tack Cornelis Vreeswijk, Evert Taube, Ulf Lundell, Dan Andersson, Joakim Thåström, Thomas Di Leva, Carl Michael Bellman, Lina Sandell-Berg o Fred Åkerström o alla ni andra för sångerna! När jag pratade med präst Erik Svae i ett annat sammanhang om musik o vad som var lämpligt o inte i kyrkan så konstaterade han att all musik kommer från himmelen o Gud o det kan ju räcka. Det kan ju räcka för att förstå att man aldrig kan förstå vad musik egentligen är o jag vet att Lundell konstaterade en gång att all konst handlar om kommunikation o kommunikation handlar om tröst. Så kom trasiga bröder o systrar, kom fattiga o rika, kom gråtande utan lust, kom svag, kom stark, kom liten o stor så sjunger vi tillsammans.
2006-11-25

Lördag kväll o det regnar ihängande o axlarna värker efter en dag framför en ilsket lysande dataskärm. Fick hem Lundells live-DVD från Tyrol igår o ibland är det precis som rock ska vara, lika bråkigt o skitigt o motvals o det klappas i händer o tunga MC-boots stampar mot svartmålat scengolv. Balladerna går för fort av nån anledning. Det känns stressigt. Men överlag är det en ganska fantastisk dokumentation av en mycket god idé, nämligen att köra tolv konserter på samma ställe, med en publikkapacitet på runt tusen pers varje gång. Jag var där en av kvällarna o även en av kvällarna i Göteborg nån gång på våren 2006. Det spelades sånger knappt aldrig spelade förut o det vrålades TUSEN TACK med jämna mellanrum o det avslutades mitt i Två Blåa Ögon för att Pojkarna Längst Fram valde att konversera för högljutt enligt artisten. Det var ruffigt o jag önskar att jag kunde säga rökigt men det kan jag inte för så mycket rock ´n´ roll blir det nog aldrig mer eller åtminstone inte på samma sätt som en gång o jag vet egentligen inte när men jag vet att det rockar väldigt lite nu för tiden. O då är det tur att Lundell brötar sig vidare o jag hoppas han fortsätter länge till. Han o Jerry Lee.
2006-11-12

Söndag morgon o klockan är kvart i åtta o det har just dagats. Tre muggar starkt kaffe o snart en promenad runt utkanterna av byn, The Outskirts of Town. Det blir en solig dag idag om man kan lita på himmelen. Lyssnar på vackert svepande musik, nåt soundtrack till nån film, jag vet inte vilken. Det är söndag som sagt o höst eller vinter, jag vet inte än, det får temperaturen säga, det är lugnt o stilla som det är såhär dags om söndagarna om hösten eller vintern eller vad det nu kan tänkas vara. Långt till vår är det i alla fall o en gång i tiden trodde jag - eller kanske snarare inbillade jag mig - att våren o sommaren var the right time for me. Ända tills jag såg mönstren i cyklerna. Att magen knöt ihop sig o höll sig så från april till september. Som om ett ok av krav o måsten o grillkvällar o bad o uteaktiviteter o gemenskap las på mina axlar. Först när syrsorna spelade om sena kvällarna kunde jag andas ut en stund innan jag somnade bland klibbiga lakan. Men jag förstod till slut - efter år - att sommaren bara blev krav som jag nog egentligen hade satt själv. Sen, när hösten kom o semesterveckorna var slut o människorna kröp tillbaka en aning o gräsklipparnas ilskna rusande avtog, kunde jag gå ut igen o se allt klart, dimman skingrad o luften var klar o hög. Nu är hösten en vän på året som jag välkomnar med nyktert vaken blick o långa promenader o starkt kaffe. Sommaren är en vän också, men jag tog den för självklar o den ville pröva mig o jag stod förundrad o besviken över att inte ha ifrågasatt självklarheten. Det bör man alltid göra. Vårdofterna kan fortfarande göra mig knäsvag, o jag ifrågasätter den inte, jag låter den ge mig magsår o lyckorus o bekymmer o glädje om vartannat. Det kan man också tillåta sig, att INTE ifrågasätta. Tror jag går ut nu o inandas den 12 november.
2006-11-09

O så lite debatt om tv-programmet Idol. Nån bör sticka ut hakan o nån sticker ut hakan o tankarna om det där drar igång igen. Winnerbäck har sunda åsikter o han har en god inställning till det hela som går på magkänsla o drar tillbaka reklamfilmen om sin samlingsskiva. Men framförallt avslutar han debattinlägget på ett fantastiskt sätt, nämligen genom att uppmana alla som inte kommer vidare i tv-programmet Idol att starta band o köra sin grej ändå. Bra! Motkraft! Han skriver att han själv aldrig skulle ha kommit vidare i tv-programmet Idol o det tror inte jag heller o det är det jag vänder mig emot i tv-programmet Idol. Att unga männsikor, eller FRAMFÖRALLT unga människor, tror att det ska vara sådär, att musik är sådär. Att det är gråtande snyggingar i kvällspressen o kupper o fusk o fan o hans moster. Det är det inte. Det är inte musik o blir aldrig musik. Det är möjligen "branschen", men den kan man ju - som herr Winnerbäck - göra allt för att undvika. Att musik skulle handla om tävling över huvud taget är ju helt befängt, fläppt, idiotiskt o vansinnigt. Att musik skulle handla om fyra förbittrade gamla tråkiga jurymedlemmar som tror sig skapa musikalisk framtid är ju fantastiskt fånigt, sjukt o larvigt. Att musik skulle handla om tv-kameror o skivsläpp o stålar o direktörer är ju som drömmar i tvångströja, som luft i tub, som hav i akvarium. Det är möjligen "branschen" igen. Men inte MUSIK. Musik värker, gör gott, helar, smärtar. Musik gråter, skrattar, förlåter, förstår. Musik gör dig stark, svag. Gud i himmelen blir besviken på oss om vi tror att vi kan klämma in MUSIK i 32 tums widescreen o ut ur surroundsoundsystem. Musik är större - alltid större - än vad nån kan förstå. Man kan kanske förstå mer eller mindre av den, men som mest förstår vi ändå mycket lite. Förminska den inte genom att tro att tv-programmet Idol gör till eller från. Gör som Winnerbäck skrev, ut o starta band o sjung rösterna trasiga o spela fingrarna blodiga o möt publik med gapande munnar o försök inte förstå: Gör det bara o gör det för att det går o för att det måste vara så!
2006-11-04

Springsteen, ja. Det smälter ju sakta in. Bra konserter har ju en förmåga att göra det. Dom kommer som sköna spöken om nätterna o man tänker helt vaket o klart: Vad var det jag var med om? Jag vet att jag såg en ganska loj man den här gången. Det skiljde sig från tidigare springsteen-konserter. Det fanns inte det där vansinnigt hungriga. På gott o ont. Känslan av att mannen där framme inte gav sig förrän ALLA dansar fanns inte. Åtminstone inte lika påtagligt. Det var uppmaningar till publiken att lyfta sina svenska arslena från dom svenska stolarna. O dom svenska arslena lyftes från dom svenska stolarna o han verkade ganska nöjd med det. Det infann sig en varm stämning istället för den här desperat vrålande. På gott o ont. O bandet var ju fantastiskt bra. Bland annat sjöng en av medlemmarna en vers ur "When The Saints Go Marching In" så håret reste sig på armarna o ögonen tårades. O Springsteen tackade artigt för att vi tog till oss hans musik o jag älskar den artigheten, jag älskar sättet han gör det på, med den respekten. Jag läste i en kort intervju han gjorde med DN att han tog lekfullheten på största allvar. Det är fint sagt, det. Om man ställer det mot en ung pojke som tävlat i Idol o utkommit med sin första "platta", o som sa att han älskade sina syskon "utseendemässigt o som personer" så är det ju rent genialiskt. Vem ska ta över när Springsteen tackar för sig?
2006-11-03

Tidiga mornar nu o det biter i kinderna o fingrarna när isen skrapas från bilrutorna. November är här o försiktigt tänds juleljusen i fönstren. Såg Springsteen i måndags o det värmer ju den mest frusne. Oerhört vilket fantastiskt bra band han har o vilken fantastisk artist herr Springsteen själv är. I övrigt var stockholmsvistelsen inspelningar i Gig Studio med ett projekt som det svänger gott om. Jag hoppas kunna komma med mer information om det nån gång.